Szkoła Podstawowa

Szkoła Podstawowa

im. Jana Kochanowskiego

w Grabowie

 

ul. Kochanowskiego 2 

99-150 Grabów 

 

Tel.: 63 2734242 

CO TO JEST PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE !!!

Prawidłowe odżywianie się

to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substratów potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.

W zależności od swych podstawowych funkcji, składniki odżywcze dzielą się na:

-        energetyczne: węglowodany i tłuszcze

-        budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe

-        regulujące: witaminy, składniki mineralne.

Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety.

 

DIETA ZBILANSOWANA

  • produkty zbożowe ( węglowodanowe) –

ciemne pieczywo, kasze płatki zbożowe, musli, makarony – są źródłem węglowodanów zbożowych i białka roślinnego, witamin z grupy B oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego,

 

  • warzywa i owoce – są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, soli mineralnych i błonnika; witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach maja działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe; błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu w surowicy i poprawia tolerancję glukozy,

 

  • mleko i przetwory mleczne – sery, jogurty, kefiry, maślanki -są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie, wysokowartościowego białka i wit. B2, A, D,

 

  • mięso, wędliny, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych – są bogate w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B – powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dni

 

  • woda jest niezbędnym składnikiem ze względu na znaczenie  w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych i w reakcjach biochemicznych w organizmie; wodę przyjmuje się w postaci różnych płynów i wraz z żywnością ( wiele produktów ją zawiera, głównie owoce i warzywa); zwiększona ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających z gorączką, wymiotami czy biegunką; również przy dużej aktywności fizycznej i poceniu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości.
  •  
  • UWAŻAJ NA ...
    • tłuszcze – tłuszcz ukryty występuje w produktach, ale jest niewidoczny;  tłuszcze widoczne to oleje roślinne, miękkie margaryny, masło, smalec, tłuszcz w mięsie i wędlinach; zwierzęce powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach bo podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają krzepliwość krwi; roślinne nie wykazują takiego działania;

     

    • cukier – należy kontrolować jego spożycie

     

    • sól – zwiększa ryzyko nadciśnienia, nowotworu żołądka; aby zmniejszyć ilość soli należy najrzadziej kupować potrawy solone i konserwowane, zastępować sól, np. ziołami; należy też pamiętać, że dużo soli  znajduje się w wędlinach.

     

    ZOBACZ KONIECZNIE !!!

    https://view.genial.ly/5ebbf0eb99c3dc0d2ad915e0/presentation-zdrowe-odzywianie

     

     


 

Autor: Barbara Zwolińska, Anna Wasiak