CO TO JEST PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE !!!
2020-06-07
Prawidłowe odżywianie się
to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substratów potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.
W zależności od swych podstawowych funkcji, składniki odżywcze dzielą się na:
- energetyczne: węglowodany i tłuszcze
- budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe
- regulujące: witaminy, składniki mineralne.
Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety.
DIETA ZBILANSOWANA
- produkty zbożowe ( węglowodanowe) –
ciemne pieczywo, kasze płatki zbożowe, musli, makarony – są źródłem węglowodanów zbożowych i białka roślinnego, witamin z grupy B oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego,
- warzywa i owoce – są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, soli mineralnych i błonnika; witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach maja działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe; błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu w surowicy i poprawia tolerancję glukozy,
- mleko i przetwory mleczne – sery, jogurty, kefiry, maślanki -są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie, wysokowartościowego białka i wit. B2, A, D,
- mięso, wędliny, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych – są bogate w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B – powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dni
- woda – jest niezbędnym składnikiem ze względu na znaczenie w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych i w reakcjach biochemicznych w organizmie; wodę przyjmuje się w postaci różnych płynów i wraz z żywnością ( wiele produktów ją zawiera, głównie owoce i warzywa); zwiększona ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających z gorączką, wymiotami czy biegunką; również przy dużej aktywności fizycznej i poceniu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości.
- UWAŻAJ NA ...
-
- tłuszcze – tłuszcz ukryty występuje w produktach, ale jest niewidoczny; tłuszcze widoczne to oleje roślinne, miękkie margaryny, masło, smalec, tłuszcz w mięsie i wędlinach; zwierzęce powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach bo podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają krzepliwość krwi; roślinne nie wykazują takiego działania;
- cukier – należy kontrolować jego spożycie
- sól – zwiększa ryzyko nadciśnienia, nowotworu żołądka; aby zmniejszyć ilość soli należy najrzadziej kupować potrawy solone i konserwowane, zastępować sól, np. ziołami; należy też pamiętać, że dużo soli znajduje się w wędlinach.
ZOBACZ KONIECZNIE !!!
https://view.genial.ly/5ebbf0eb99c3dc0d2ad915e0/presentation-zdrowe-odzywianie