Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Jesteś tutaj: Start / Jadłospis

Jadłospis

 

                        

    DZIEŃ    TYGODNIA

                             OBIAD

 

 PONIEDZIAŁEK

    03.12.2018r.

Ogórkowa z ziemniakami. Kasza,   gulasz  z mięsa wieprzowego, surówka z  warzyw mieszanych, kompot owocowy.    (1,7,9)

 

     WTOREK

   04.12.2018r.

Barszcz biały z ryżem. Pulpet w sosie pomidorowym, marchewka z chrzanem, ziemniaki, kompot owocowy. (1,3,7,9)

 
 

       ŚRODA

    05.12.2017r.

Rosół z makaronem. Kotlet schabowy,   surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki, kompot owocowy. (1,3,7,9)

 
 

    CZWARTEK

    06.12.2018r.

Fasolowa z mięsem i ziemniakami. Pierogi z serem, jogurt owocowy,  kompot owocowy. (1,7,9)

 
 

      PIĄTEK

    07.12.2018r.

Pieczarkowa z makaronem. Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy. (1,3,7,9)

 

  PONIEDZIAŁEK

     10.12.2018r.

Żurek na mięsie z   ziemniakami. Kiełbasa biała w sosie chrzanowym, makaron, surówka z kapusty kwaszonej, kompot owocowy.  (1,7,9)

 
 

     WTOREK

   11.12.2018r.

Pomidorowa z makaronem. Filet   drobiowy, surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki, kompot owocowy.  (1,3,7,9)                

 
 

      ŚRODA

    12.12.2018r.

Grochówka na mięsie z ziemniakami. Ryż z jabłkiem i bita śmietaną, kompot owocowy. (1,7,9)

 

   CZWARTEK
   
13.12.2018r.

Barszcz czerwony z makaronem. Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z buraczku i jabłka, kompot owocowy.    (1,3,7,9)

 
 

      PIĄTEK

    14.12.2018r.

Szczawiowa z makaronem. Paluszki   rybne, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy. (1,3,7,9)

 

              

ALERGENY

Produkty, które u osób uczulonych najczęściej wywołują reakcję alergiczną, to przede wszystkim mleko krowie, białko jaja kurzego, orzeszki ziemne, a niekiedy także skorupiaki i ryby morskie. To jednak nie wszystkie pokarmy potencjalnie niebezpieczne dla alergików.

Występowanie alergii na dany produkt jest uwarunkowane wiekiem uczulonych osób i częstością codziennego spożycia produktu w danych regionie geograficznym. W Polsce, u małych dzieci uczulenie na alergeny pokarmowe w postaci od łagodnych objawów skórnych aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie, wywołują najczęściej białko mleka, białko jaja kurzego oraz orzechy arachidowe.

Te trzy wymienione źródła alergenów pokarmowych mają szeroki zasięg. Alergia na nie należy do problemów uniwersalnych, zarówno w skali Europy, jak i świata. Część produktów natomiast, których spożycie jest zróżnicowane geograficznie, ma głównie znaczenie regionalne. Przykładowo w krajach skandynawskich większy problem niż w Polsce stanowi uczulenie na mięso ryb morskich, a w krajach basenu Morza Śródziemnego uczulenie na skorupiaki.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.  Informacje o alergenach muszą być więc dostępne dla konsumenta – ucznia i jego rodzica.

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

14  najpopularniejszych  alergenów  wymagających uwzględnienia 
 w  jadłospisie  żywieniowym

  1. Ziarna zbóż  - zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki  oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych – tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Dwutlenek siarki oraz siarczyny - w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

 

     

 

 

 

 

 

Poniedziałek, 2018-12-10

Imieniny: Danieli, Bohdana
  • Odwiedziny: 1046326
  • Do końca roku: 21 dni
  • Do wakacji: 193 dni
  • Grabów
  • 5°C
  • pochmurno z przejaśnieniami
  • Wiatr: 8.2m/s WSW
  • Ciśnienie: 996 hPa
  • Wilgotność: 93%
  • Wschód słońca: 08:41
  • Zachód słońca: 16:31
  • Źródło: OpenWeatherMap

Jakie zajęcia pozalekcyjne powinny funkcjonować w naszej szkole?