Szkoła Podstawowa

Szkoła Podstawowa

im. Jana Kochanowskiego

w Grabowie

 

ul. Kochanowskiego 2 

99-150 Grabów 

 

Tel.: 63 2734242 

14 NAJPOPULARNIEJSZYCH ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.  Informacje o alergenach muszą być więc dostępne dla konsumenta – ucznia i jego rodzica.

Produkty, które u osób uczulonych najczęściej wywołują reakcję alergiczną, to przede wszystkim mleko krowie, białko jaja kurzego, orzeszki ziemne, a niekiedy także skorupiaki i ryby morskie. To jednak nie wszystkie pokarmy potencjalnie niebezpieczne dla alergików.

Występowanie alergii na dany produkt jest uwarunkowane wiekiem uczulonych osób i częstością codziennego spożycia produktu w danych regionie geograficznym. W Polsce, u małych dzieci uczulenie na alergeny pokarmowe w postaci od łagodnych objawów skórnych aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie, wywołują najczęściej białko mleka, białko jaja kurzego oraz orzechy arachidowe.

Te trzy wymienione źródła alergenów pokarmowych mają szeroki zasięg. Alergia na nie należy do problemów uniwersalnych, zarówno w skali Europy, jak i świata. Część produktów natomiast, których spożycie jest zróżnicowane geograficznie, ma głównie znaczenie regionalne. Przykładowo w krajach skandynawskich większy problem niż w Polsce stanowi uczulenie na mięso ryb morskich, a w krajach basenu Morza Śródziemnego uczulenie na skorupiaki.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

14  NAJPOPULARNIEJSZYCH  ALERGENÓW  WYMAGAJĄCYCH  UWZGLĘDNIENIA  W  JADŁOSPISIE   ŻYWIENIOWYM

  1. Ziarna zbóż 
  2. Skorupiaki 
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Ziarno sojowe
  7. Mleko
  8. Orzechy z drzew orzechowych
  9. Seler.
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny
  13. Łubiny
  14. Mięczaki  

                         oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Przedstawione produkty stanowią najistotniejsze pozycje wśród czynników wywołujących uogólnione reakcje na pokarmy. Produkty te, obok jadu owadów błonkoskrzydłych, leków i lateksu, u osób uczulonych, mogą wywołać nagłą i zagrażającą życiu reakcję alergiczną. Najczęściej pierwszy kontakt z produktem ma charakter uczulający, powtórny kontakt może mieć już charakter wyzwalający objawy uogólnionej reakcji alergicznej. Nasilone objawy tego typu nazywane są anafilaksją. Najcięższą jej postacią jest wstrząs anafilaktyczny, stanowiący bezpośrednie zagrożenie dla życia. Zdarza się, że tylko szybkie podanie odpowiedniego środka farmakologicznego może uratować chorego. Każdy pacjent po uogólnionej reakcji alergicznej wymaga diagnostyki w specjalistycznym ośrodku alergologicznym.

JAKA JEST RÓŻNICA POMIĘDZY

ALERGIĄ A NIETOLERANCJĄ?

 

ALERGIA

Wywoływana jest reakcją immunologiczną organizmu. Organizm nieprawidłowo klasyfikuje nieszkodliwe białko pokarmowe jako zagrożenie, w związku z czym wytwarza przeciwciała mające je zwalczyć. Nadmierna reakcja ze strony układu odpornościowego może wywołać objawy o różnym stopniu nasilenia, począwszy od zarumienienia skóry i pojawienia się na niej opuchlizny, aż po mogące mieć potencjalnie skutek śmiertelny ataki astmy oraz wstrząs anafilaktyczny.

 

NIETOLERANCJA

Spowodowana jest głównie wadą metaboliczną, pozostającą bez związku z działaniem układu odpornościowego organizmu. W większości przypadków organizm nie jest w stanie strawić konkretnego pokarmu.

 

Dla przykładu:

Osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy brakuje enzymu o nazwie laktaza, niezbędnego do rozkładu laktozy, w wyniku powyższego, niemożliwe jest prawidłowe strawienie laktozy zawartej w żywności. Pozostała w jelicie laktoza może wywołać takie objawy jak wzdęcia, biegunki oraz bóle brzuszne.

PRODUKTY, W KTÓRYCH MOŻNA ZNALEŹĆ JEDEN Z 14-STU ALERGENÓW

 

JAJA – jaja kurze, a także jaja gęsie, kacze, indycze, przepiórcze, gołębie i strusie. Żółtko jaj , białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie, jaja w proszku, jaja mrożone.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać jaja: biszkopty/sucharki, tort, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, pianka i polewy do kaw smakowych, sosy, majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta, „lepiszcza” do zbóż i do dekoracji na chlebie oraz wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny i inne rodzaje likieru, makaron jajeczny.

ŁUBINY - produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać łubiny: mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa, kiełki łubinu.

MLEKO -  zazwyczaj w równym stopniu nietolerowane jest mleko kozie, owcze, bawole oraz końskie.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mleko: margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi.

ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄCE GLUTEN

Ziarna zbóż zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, orkisz zielony, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut, pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta).

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać gluten: makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, mieszanki do wypieków/ mieszanki do ciast, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa (słodowa), sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne.

DWUTLENEK SIARKI ORAZ SIARCZYNY

Oznaczenia stosowne dla dwutlenku siarki oraz siarczanów - E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać siarczyny:wino ( z zawartością siarczynów) lub inne napoje alkoholowe, suszone owoce ( w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor), produkty na bazie tartego chrzanu, mniejsze ilości, na przykład takie, z jakimi mamy do czynienia w przypadku błyskawicznego puree ziemniaczanego, częstokroć nie przekraczają poziomu pociągającego za sobą wymów uwzględnienia w opisie.

ORZESZKI ZIEMNE

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzeszki ziemne: wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy (np. sos salay), dressing, Pesto, [potrawy regionalne (np. afrykańskie, azjatyckie, meksykańskie), mieszanki orzechów, bakalie.

SOJA

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać soję: przyprawy (sosy sojowe, sos shoyu, sos tamari, sos terryaki, sos Worcester), wegetariańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego.

 

 

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland.

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać orzechy: marcepan, nugat, krem orzechowo- nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, makaroniki, czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie, chleb z orzechami, mortadela ( z orzechami pistacjowymi), produkty o smaku kawowym)

SEZAM

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać sezam: bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery do zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej oraz orientalnej, falafel, humus, mutabal (syryjska pasta z bakłażana).

SELER

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać seler: mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe, sałatki warzywne, sałatka ziemniaczana (z bulionem), pikantne przystawki.

MIĘCZAKI

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać mięczaki: sepia, czarny makaron z owocami morza, surimi, saskimi, bouillabaisse, paella.

 

 

GORCZYCA

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać gorczycę: wędliny, produkty mięsne: rolady, potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe.

SKORUPIAKI

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać skorupiaki: masło rakowe, pasta z krewetek, pasta z krewetek, saskimi, surimi, prażynki krewetkowe, bouillabaisse, paelle.

RYBY

Produkty spożywcze, które zawierają lub mogą zawierać ryby: żelatyna, surimi, kamaboko (japońskie surimi), (pasta) anchois, sos Worcester, pikantne sosy/ przyprawy (azjatyckie), potrawy regionalne (np. sushi, ryż smażony, paella, rolki wiosenne, vitello tonnato, bouillabaisse). Krwawa Mary ( z sosem Worcester).